Ankara Çekvalf Montajı
Kanalizasyon sistemlerinde çekvalf adı verilen bir aparat kullanılmaktadır. Peki, çekvalf nedir nasıl çalışır? Çekvalf, tek yönde akışa izin veren, diğer taraftaki akışı kesen ve yol vermeyen valflere denilmektedir.
Kanalizasyon sistemlerinde kullanılan çekvalfler, atık suyun geri gelmesini önlemektedir. Çekvalfin çalışması, otomobil ve bisiklet gibi araçların tekerleklerinde bulunan siboplar gibidir. Tekerleğin şişirilmesi anında bu siboplar havanın geçişine izin vermekte, ancak içirde bulunan bilye sayesinde havanın dışarı çıkmasını engellemektedir. Bilyenin içeri itilmesi durumunda hava dışarı çıkmaktadır. Çekvalf de buna benzemektedir. Çekfalfler bilyeli ya da yaylı olabilmektedir. Ancak yapısı ne olmursa olsun çekvalfin görevi tek yönlü geçişe izin vermektir. Sıvı bir yönden rahatlıkla geçmektedir ancak diğer yönden gelen sıvının geçmesine kesinlikle izin verilmemektedir. Çekvalf, kanalizasyon sisteminden gelebilecek tüm tehlikelerden binayı korumaktadır. Çekvalf nedir nasıl çalışır denildiğinde çekvalfin tek yönlü önleyici olan bir aparat olduğu söylenebilmektedir. Akım yönü de binadan ana kanalizasyon sistemine doğrudur. Binalardan gelen atık sular çekvalfin içine geldiğinde hafif bir basınç ile kapak açılmakta, atık sular buradan geçerek kanalizasyon sistemine ulaşmaktadır. Binadan gelen atık suların geçişinin sona ermesinin ardından kapak kapanmakta, böylece bina ile kanalizasyon şebekesi arasındaki bağlantı tamamen kesilmektedir.
Çekvalf nedir nasıl çalışır denildiğinde binaları farklı tehlikelerden koruyan bir mekanizmadır ifadesi doğru bir ifadedir. Çünkü ana kanalizasyon sisteminden gelen lağım faresi de mekanizma içerisinde geçmeye çalıştığında kapak açılmamakta, fare buradan geçemediği için de tuvalet banyolara ulaşamamaktadır. Dolayısı ile farenin evin içine girmesi söz konusu olmamaktadır. Çekvalf nedir nasıl çalışır diye soru sorulduğunda verilen bir başka yanıt da logardan gelen hamam böcekleri ya da diğer böceklerin evin içine girmesini önleyen bir mekanizmadır, tek yönlü olarak çalıştığı için evleri böcek istilasından korumaktadır denilebilmektedir. Çekvalfler kanalizasyon geri tepmesi lağım basması önlemektedir. Kanalizasyon giderinin sorunlu yapılarda giderin düzgün çalışmamasına rağmen üst katlardaki daire sahiplerinin mutfak ve tuvaletleri kullanmaya devam etmesi söz konusudur. Bunun sonucunda oluşan atık sular, tıkalı olan kanalizasyon giderinden gidememekte, bunu sonucunda bodrum ve zemin katta bulunan dairelerin tuvaletlerini su basabilmektedir. Bodrum ve zemin katlara çekvalf monte edilmesi durumunda lağım suyunun basması önlenmektedir. Ayrıca kot fakı olan binalardaki bahçe katı, bodrum ve zemin katlarda, yağışlarla birlikte oluşabilecek geri tepme de çekvalf ile önlenmektedir. Çekvalf, kanalizasyon borularından yaşam alanlarının içine gelen lağım kokuları da tesisata çekvalf monte edilmesi ile engellenmektedir. Kanalizasyon tesisatının eski olduğu ya da yeteri kadar eğimin verilmediği için farklı bölgelerinde oluşan yağlanma ve kireçlenmeler ağır kokulara neden olmaktadır. Bu kokuların yaşam alanlarına girmesini engelleyen en önemli mekanizma çekvalftir.
Çekvalfin monte edileceği yer de binanın durumuna göre değişmektedir. Örneğin müstakil evlerde çzekvalf evin önünde bulunan logara monte edilmektedir. Bunun nedeni, ana logar ile evin tuvaleti arasındaki uzaklığın kısa olmasıdır. Bu alanda başka bağlantının da olması söz konusu olmadığı için çekvalfin buraya konulması daha uygun olmaktadır. Çok sayıda kişinin yaşadığı yaşam alanlarında ise hem site içerisinde yer alan logara, hem de her bloğun önünde bulunan logara monte edilmektedir. Çekvalf binanın logarına monte edilebilmekte birlikte kanalizasyon sisteminin logar ile tuvalet arasında kalan kısmına oda monte edilebilmektedir. Çekvalf nedir nasıl çalışır denildiğinde ise tek yönlü bir mekanizma olduğu, tek yönlü çalıştığı söylenebilmektedir. Çekvalf nedir nasıl çalışır sorusunun en doğru cevabı, firmamıza hizmet veren uzman personel tarafından verilmektedir.