Tıkalı Pimaş Nasıl Açılır?
Tıkalı pimaş borularını açma yöntemleri kanalın tıkandığı yere (derinliği) ve nasıl tıkandığına göre farklılık göstermektedir. Önemli olan tıkalı kanalı açma işlemini yaparken en az zararla ve hijyenik şekilde işi tamamlamaktır.
Eskiden tıkanan kanalların nereden ve ne sebeple tıkandığı tespit edilemediği için borular kırılarak tespit edilmeye çalışılırdı. Bu sebeple kanal açma makineleri ve kanalı görüntüleyen makineleri kullanılmaktadır. Ancak günümüzde hala bu aletlere sahip olmayan mahalle tesisatçıları kırma işlemi ile sorunu tespit etmeye çalışmaktadır. Bu yüzden tıkalı kanal açma gibi işlemler için profesyonel ve tam donanımlı ekiplerden destek alınmalıdır. Gerekmedikçe kırma, dökme işleri yapılmamalıdır.
Borunun içerisinde kırık veya çökme yoksa tıkalı kanal robot yardımıyla kolaylıkla açılabilmektedir. Robota takılan helezon yaylar sayesinde robot bu yayları çevirir ve ileriye doğru iter. Böylece kanal içindeki bebek bezi, ıslak mendil, poşetler vb. dönerek ilerleyen bu yaylara takılır ve onlara sarılırlar. Daha sonra robot geri çekilerek tıkanıklık sorunu giderilir. Eğer ki tıkanıklığa sebep olan şey kağıt veya pislik gibi parçalanabilen maddeler ise robot bu maddeleri kolaylıkla parçalayarak kanalı açabilmektedir. Ve işlem sonunda boruya hiçbir hasarı olmamaktadır. Tıkanıklığa sebep olan maddeye göre çeşitli başlıklar mevcuttur. Tıkanıklık zincir uç, kesme, sarma, kırma gibi başlıklar sayesinde maddenin cinsine göre tercih edilir ve işlem gerçekleştirilir. Böylece herhangi bir kırma, dökme işlemi olmadan kolay ve hijyenik bir şekilde işlem tamamlanır.
Kanallar makineler ile açıldıktan kısa süre sonra tekrar tıkanabilmektedir. Bunun nedeni borular içinde birikmiş olan ve zamanla sertleşerek çamur halini almış atıklardır. Kanala gönderilen robotun başlıkları bu tabakanın içinden geçer. Su da bu sayede kendisine akacak bir yol bulur ancak robot geri çekildiği zaman çamur tabakası suyun geçtiği yeri tekrar tıkar. Tıkanıklık açılmasına rağmen bu birikmiş olan çamur halindeki atıklar yüzünden kanal tekrar tıkanır. Yapılması gereken bu tabakanın kanaldan tamamen arındırılmasıdır. Bu işlemi 120 ila 180 bar basınç üreten yıkama makinesi ile gerçekleştirilir. Makine kanal içindeki bütün birikmiş yağ ve çamur tabakası haline gelmiş atıkları kolaylıkla ortadan kaldırır. Kanal tamamen temizlenir. Ancak borunun eğimi uygun değilse, yani kolaylıkla akabilecek bir eğime sahip değilse bu atıklar yeniden birikerek bu tabakayı oluştururlar. İnsanların kullanım şekli de bu tıkanıklığa önemli derecede etki etmektedir.
Eğer binada yer alan kanallar açık olmasına rağmen atık sular yine de gitmiyorsa bu kanalizasyonun tıkalı olduğunun göstergesidir. Bina dışında olduğu için kanalizasyonların bakımı, onarımı belediyelere aittir. Rögar tıkanıklığı ile ilgili problemlerde vidanjör dediğimiz araçlar rögar içindeki atığı çekerler ve ardından yüksek basınçlı su yardımıyla işlemi tamamlarlar. Ancak problem kanalizasyon çökmesinden dolayı ise kamera sistemi ve dedektör yardımıyla sorun tespit edildikten sonra sadece tıkanıklığın olduğu yer kazılarak problem çözülür. Bu makineler sorunun tespiti için her yerin kazılmamasını sağlar. Hem zamandan hem emek açısından çok faydalıdır.
Tüm tıkanıklık sorunlarının çözümünde kamera sistemleri tercih edilmelidir. Hem sorunun tespit edilmesinde hem de sorun giderildikten sonra kanalın tam anlamıyla açılıp açılmadığını kontrol etmemiz bakımından büyük öneme sahiptir. Bu sebeple bu ileri teknolojilere sahip olmayan tesisatçılar tercih edilmemelidir. Çünkü sorunu tespit etmek için kırma, dökme yöntemini kullandıkları için maliyet zaten tam donanımlı ekiplerin maliyetini geçmektedir. Hem zamandan, hem emekten, hem maliyetten tasarruf etmek için ve kesin, kalıcı çözümler için tam donanımlı (teknolojik makinelere sahip) profesyonel ekipler tercih edilmelidir.