Blog

Kanalizasyonlarda Neden Çekvalf Kullanmalı?

Pis su çekvalfi, binada oluşan kanalizasyon kokularına ve belediye hattından kaynaklı olarak oluşan pis su taşkınlarına karşı bir emniyet tedbiridir. Çekvalf kanalizasyon sistemine monte edilerek kullanılan ve tek yönlü çalışan bir mekanizmadır.

Kanalizasyonlarda Neden Çekvalf Kullanmalı?

Kanalizasyon sisteminde suyun geri tepmesini engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Belediye hattında pis suyun tıkandığı takdirde akışkanlık olmadığından dolayı binanızın önünde bulunan kanalizasyon tıkanacak ve binanın alt katında kanal suyu taşkınları meydana gelecektir. Ayrıca rüzgarın ters esmesi de binada yer alan kanalizasyon kanal gazının yeterince hava alamayan yerlerde ağır şekilde pis kokular oluşmasına sebep olacaktır. Bu durum banyo, mutfak, tuvalet vb. süzgeçlerinde pis kokuların yayılmasına yol açacaktır. Bu sorunların yaşanmaması için binanıza pis su çek valfi monte ettirmeniz gerekmektedir. Pis su çek valfi takıldığı takdirde hem bu sorunlardan kurtulmuş olursunuz, hem de binanızda oluşabilecek haşere (sinek, hamam böceği, hatta lağım fareleri) baskınlarını engellemiş olursunuz.

Çek valfin çalışma sistemi oldukça basittir. Ama çok etkilidir. Kısaca açıklayacak olursak çek valf yalnızca binadan kanalizasyona doğru atık su akışı olduğunda açılır. Diğer tüm zamanlarda valf kapalıdır. Ancak müşteriler çek valf takılmasının binanın kanalizasyon sistemine zarar verdiğini, olumsuz etkilediğini düşünmektedirler. Bu yanlış bir bilgidir. Çek valf binanın kanalizasyon sistemine hiçbir olumsuz etki yapmamaktadır. Atlanılmaması gereken önemli hususlardan birisi çek valfin kanalizasyon rögarına ok yönünde monte edilmesidir. Bu şekilde yapılmadığı takdirde çek valf çalışmamaktadır.

İki çeşit çek valf bulunmaktadır. Bunlar elektronik çek valf ve mekanik çift klapeli çek valftir. Elektronik çek valfin avantajları; çek valfin içindeki klape hep açık olduğundan pisliklerin akışına engel olmaz ve sadece su taşkınında kapanır. Dezavantajları; teknik yapısından dolayı montajda elektrikçi ve bakımda uzman personel gerektirdiğinden dolayı maliyeti artırmaktadır. Daha masraflıdır. Mekanik çift klapeli çek valfin avantajları; montajı basit, maliyeti düşük, bakımı kolay ve yapısı oldukça sağlamdır. Ayrıca ev sahibi yeterli bilgiye sahip ise bakımını kendisi de yapabilir. Ayrıca paslanmaz çelik klapesi fare gibi hayvanların ve haşerelerin drenaj sistemini içine girmesini engellemektedir. Dezavantajları; sadece tek bir valf standartına uygundur.

Çek valf aşırı yağışlar sonucu oluşan kanalizasyon taşkınlarında buradan çıkan suların evlere girmesini engellemektedir. Eğer çek valf kullanılmazsa kanalizasyon sularının evlerin ve iş yerlerinin banyo ve tuvaletlerinden fışkırması kaçınılmazdır. Bu durum maddi ve manevi olarak çok büyük sorunlar yaratabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için kesinlikle gider tesisatlarının kanalizasyon sistemlerine bağlandığı noktalarda çek valf kullanılmalıdır. Ayrıca çek valf montajının da uzman ekipler tarafından, en kaliteli malzemelerle, kusursuz bir şekilde yapılması gerekir. Kullanılan malzemelerin Türk Standartları Enstitüsünün belirlediği standartlara uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Çek valfin monte edilebilmesi içinde bazı şartlara dikkat edilmelidir. Eğer ana kanalizasyon yönünde kendiliğinden eğim varsa, odaların kullanımı sadece önemsiz kullanımlar için ise( su basması durumunda insan sağlığı ve maliyetli eşyalar hasar görmemesi için), kullanıcılar az ve taşıma seviyesi üzerinde kullanılabilen tuvalet var ise, su taşması durumunda drenaj tesisatının kullanımına alternatifler var ise, servise ve temizleme imkanı sağlanırsa çek valf monte edilebilir. Son olarak norm standartlarına göre bakım ve kontrolü yılda iki kez yapılmalıdır.

Çek valf pis su taşkınlarına engel olması, binada oluşabilecek pis kokuların önüne geçilmesi ve binaya fare, hamam böceği gibi hayvanların girmesini önlemesi bakımından oldukça önemli bir mekanizmadır. Bu sebeplerden dolayı bu sistemin kusursuz bir şekilde uzman ekipler tarafından monte edilmesi ve bakımının düzenli şekilde yapılması bina sakinleri bakımından faydalı olacaktır.