Blog

Kanalizasyon Açma Yöntemleri

Kanalizasyon sistemi: Kentlerde, yapıların pis sularının, atıklarının, pisliklerinin atılmasını sağlayan, yer altından geçen boru ve kanalların oluşturduğu bir sistemdir.

Kanalizasyon Açma Yöntemleri

Kanalizasyon sistemini oluşturan bu borular künk ya da buz olarak adlandırılmaktadır. Bu borularda belirli bir akış hızı sağlanarak kanalizasyon sisteminin tıkanması önlenmektedir. Nüfusun ve buna paralel olarak hızla artan kentleşme ile birlikte hali hazırda bulunan kanalizasyon sistemleri yetersiz kalmakta ve sistemlerde bir çok sorun meydana gelmektedir. Ayrıca yağmur suları da kanalizasyon sistemi aracılığıyla toplanıp taşınmaktadır. Bazı kanalizasyon sistemlerinde yağmur suları için ayrı bir yol yapılmıştır. Olması gerekende budur. Aksi takdirde şiddetli yağışlarda sistem kolaylıkla tıkanmakta ve taşkınlara sebep olmaktadır.

Kanalizasyon sistemi özellikle büyük şehirler için hayati öneme sahiptir. Binalardan çıkan pis suların, atıkların, pisliklerin binalardan çok uzaklara taşınıp oraya boşaltılması gerekir. Bu işi gerçekleştirmek için sağlık kuruluşları ve belediyeler birlikte hareket etmektedirler. Kanalizasyon genelde denize boşaltılır. Küçük köylerde, çiftliklerde ise genellikle kanalizasyonda biriken pislikler kazılan bir kuyuya akıtılır. Ancak bu durum büyük ve kalabalık şehirler için uygun değildir. İnsan sağlığı için oldukça sakıncalıdır.

Şehirlerde binaların yaşlarının artmasına paralel olarak, binaların tesisatlarında bir takım sorunlar meydana gelmektedir. Binaların yaşı arttıkça tesisatlar bozulmakta, özellikle tıkanma sorunları sık sık görülmektedir. İnsanların yanlış kullanmalarından kaynaklı olarak da tıkanma sorunları meydana gelmektedir. Kanalizasyonlar tıkandığı zaman kötü kokunun yanı sıra hijyen bakımından da yaşam kalitesini oldukça düşürmekte, insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu sebeplerden ötürü kanalizasyon tıkanıklığı ile karşılaşıldığında hiç vakit kaybedilmeden açılması gerekmektedir.

Kanalizasyon açma, tıkanan kanalizasyonların açılması ve temizlenmesi olarak ifade edilebilir. Bu işlem çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir. Geçmiş dönemde teknolojik yetersizlik vb. durumlardan ötürü yapılması zor, zaman alan ve insan sağlığı açısından temizleme işini yapan kişiye büyük zararlar veren bir işlem iken, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu olumsuzluklar hemen hemen tamamen ortadan kalkmış ve kolay bir işlem haline gelmiştir.

Kanalizasyon tıkanıklığı eğer ki ana borudaysa kanalizasyon açma işi sular idaresinin görevidir. Ancak kanalizasyon tıkanıklığı bir evde, binada meydana gelmişse o zaman bu tıkanıklığı açma görevi bina sakinlerine aittir. Kanalizasyon tıkanıklıklarının en önemli sebepleri ıslak mendil, bebek bezleri, suda erimeyen temizlik bezleri, tadilatta meydana gelen harç, kum gibi molozdur. Bu şekilde binalarda meydana gelen küçük çaplı tıkanıklıklarda çeşitli kanalizasyon açma yöntemleri ve cihazları kullanılmaktadır. Tıkanıklık sorunu ile karşılaşıldığında ilk önce kullanılan yöntem genellikle lavabo açıcılardır. Bu kimyasallar kullanılırken kullanım talimatları dikkatlice okunup ona göre yapılmalıdır. Aksi takdirde zehirlenme, cilt yanması gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Eğer kimyasal kullanmak istemiyorsanız doğal olan kanalizasyon açma yöntemlerini kullanabilirler.

Tıkanmanın nedeni saptanmışsa ve tıkanma yeni meydana gelmişse öncelikle pompa ile vakumlama denenmelidir. Basit tıkanmalar pompa yardımı ile açılabilmektedir. Aynı şekilde tel ile de basit tıkanıklığı olan lavabolar açılabilmektedir. Pompanın yetersiz kaldığı gider borusundaki daha zor ve derindeki tıkanmalar için sirke ile karbonat kullanımı uygundur. Öncelikle bir bardak karbonat, daha sonra bir bardak sirke lavaboya dökülür. Bu ikisi tepkimeye girdikten sonra 1 litre kaynar su dökülerek lavabo açılabilir.

Bu işlemler denendikten sonra yine de tıkanıklık açılmazsa tıkanıklığın kaynağı gider borusunun derininde hatta kanalizasyondadır. Bu durumda uzman tesisatçı çağırılmalıdır. İleri teknoloji cihazları kullanabilen usta tıkalı olan kanalizasyona gönderdiği kameralı cihaz sayesinde sorunu kolayca tespit edip, tıkanıklığa sebep olan bez, moloz, ıslak mendil vs. maddeyi parçalayabilmektedir. Böylece tıkanıklık sorunu temiz ve kolay bir şekilde halledilecek ve kanalizasyon sistemi tekrar doğru şekilde çalışacaktır.