Blog

Tıkanıklık Açma Yöntemleri

Özellikle eski binalarda sık sık görülen can sıkıcı problemlerden birisi kanal tıkanıklıklarıdır. Bina sakinlerinin kullanım hatası da bu durumu yaratan en önemli etkenlerden birisidir.

Tıkanıklık Açma Yöntemleri

Binanın kanalizasyon sisteminde kullanılan dirsek boruların fazla olması da bu problemin oluşma sıklığını artırmaktır. Tıkanıklıkların en fazla görüldüğü kısım tuvalet borularıdır. Çünkü tuvalete atılan bebek bezi, ıslak mendil, suda parçalanmayan bezler, çok miktarda tuvalet kağıdı, hijyen pedleri vb. tıkanıklık sorunlarını yaratan başlıca atıklardır. Tuvalet tıkanıklıklarını sırasıyla mutfak banyo lavaboları ve banyo küvetleri takip eder.

Kimi tıkanıklıklar tesisatçıya gerek duymadan açılabilen türde tıkanıklıklardır. Birçok tuvalet tıkanıklığı sıcak su eşliğinde karbonat ve sirkeyle yapılan işlemle veya tuvalet pompası ile açılabilir. Ancak tuvalet tıkanıklıklarına evde kendinizin uygulayabileceği yöntemler yalnızca çok derinde olmayan yüzeysel tıkanıklıklar için işe yarayan yöntemlerdir. Daha derindeki tıkanıklıklar için profesyonel yardım alınması şarttır.

Tuvalet pompası kullanımında yapılması gerekenler:

Öncelikle tuvaletinizde normal şekilde su akışı olmuyorsa sifona basılmamalı ve su dökülmemelidir. Sifonun vanası kapatılarak su akışı engellenmelidir. Tuvaletin taşma durumuna karşı etrafını gazete sayfaları ve havlular ile korunaklı hale getirilmelidir. Hijyen ve koku açısından pencere açılmalıdır ve hijyen eldivenleri takılmalıdır. Varsa maske de takılması uygun olacaktır. Daha sonra tıkanıklığa sebep olan cisim görülebiliyorsa uzanıp alınmalıdır. Yetişilemeyecek mesafede ise denenmemelidir. Pompanın dayanıklı, büyük boy, yırtık vb. olmaması, kauçuk olması önemlidir. Hava kaçırmayacak şekilde deliğin tam ortasına ve boşluk olmayacak şekilde yerleştirildikten sonra vakumlamayı daha da güçlü hale getirmek için tuvalete bir miktar su konulmalıdır. 15-20 dk. civarında pompalama işlemini gerçekleştirin. Eğer tıkanıklığa sebep olan şey sert bir cisim değilse işlemin sonunda tıkanıklık giderilecektir. Daha sonra suyun doğru şekilde akıp akmadığını kontrol etmek için sifonu çekilmelidir. Su boşalıyor ama kolay boşalmıyorsa tuvaleti su ile doldurup basınç yapması sağlanmalı. Bu işlem 2-3 kez tekrar edilirse tıkanıklık giderilecektir.

Diğer bir yöntem ise kimyasal kullanımıdır. Ancak bu kimyasallar gider borularına zarar verebilir o yüzden çok fazla tercih edilmemelidir. Tıkanıklık açmada kullanılan kimyasallara marketlerden kolaylıkla ulaşılabilir. Uygulanışında ise paketin üzerinde verilen kullanım talimatları takip edilmelidir. Ancak kimyasallar oldukça zararlı oldukları için kullanım esnasında maske kullanılması büyük öneme sahiptir.

Gider açıcı kimyasallar yerine ev yapımı açıcılarda kullanılabilir. Sıcak su, karbonat ve sirke üçlüsü hazır kimyasal ürünler kadar etkili olmaktadır. Öncelikle 2-2,5 litre suyu ısıtın. Ancak suyun kaynar halde olmamasına dikkat edilmelidir. Kaynar su tuvalet taşını çatlatabilmektedir. Daha sonra bir bardak karbonat ve iki bardak sirkeyi tuvalete dökün. Bu iki madde tepkimeye girerek tıkanıklığı çözmek için çalışmaya başlar. Daha sonra sıcak suyu dökün. Bu karışımı üzerine başka bir şey dökmeyin ve o tuvaleti o gün gece kullanmayın. Ertesi gün bu karışım tıkanıklığı gidermiş olacaktır. Bu yöntem organik atıkların sebep olduğu tıkanıklıklar içindir. Eğer su yine kolay bir şekilde akıp gitmezse muhtemelen sorunun kaynağı sert bir cisimdir.

Eğer sorunun kaynağı sert bir cisim ise lavabo açma teli kullanılabilir. Bu tel nalburlarda satılmaktadır. Ancak tel tuvalet taşını çizmeyen, hasar vermeyen kaliteli bir tel olmalıdır. Öncelikle telin bir ucu gidere sokulmalı ve tıkanıklığa sebep olan cisim hissedilene kadar itilmeye devam edilmeli. Cisme ulaştıktan sonra tel döndürülerek itilmeye devam edilmeli ve parçalanarak hareket ettirilmeye çalışılmalıdır. Daha sonra açılıp açılmadığını kontrol etmek için sifonu kullanın.

Pompalama, kimyasal kullanma, ev yapımı açıcılar ve lavabo açma teli ile uygulanan yöntemler mutfak ve banyo lavabosu içinde kullanılabilen yöntemlerdir. Yapılan bu yöntemler çözüm sağlamıyorsa profesyonel ve tam donanımlı ekiplerden yardım alınması gerekmektedir.