Pissu Taşkınlarına Karşı Çekvalfin Önemi
Kanalizasyonların geri tepmesi ve lağım suyu basması özellikle yağmurlu havalarda yaşanan büyük bir sorundur. Özellikle artan nüfus ve şehirleşmenin yoğun olduğu yerlerde kimi zamanda kanalizasyon sisteminin yetersiz olması ile kanalizasyon sistemindeki sorunlar kaçınılmaz bir hal almaktadır.
Kanalizasyonda yaşanan sorunları önlemenin iki yöntemi vardır. İlki kanalizasyon geri tepmesine sebep olan kanalizasyon tesisatındaki arızayı ve sistem hatasını gidermektir. İkinci yöntem ise kanalizasyon sistemine çekvalf monte etmektir. Çekvalf, lağım faresini, kanalizasyonun geri tepmesini ve lağımın kötü kokusunu engeller.
Yaşadığımız çağın bize getirdiği hızlı nüfus artışı ve bunun sonucu olarak hızla artan binalar, alışveriş merkezleri, okullar, işyerleri ve bunların yanında getirdiği yol, park vesaire derken betonlaşan bir şehirleşme ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu da bazen doğal dengeyi bozmaktadır. Normalden fazla yağan yağmur toprakla buluşamamakta, beton zemin üzerine toplanarak sel felaketlerine sebep olmaktadır. Belediyeler bu gibi durumlarda tedbir amaçlı kanalizasyon hatlarında iyileştirme çalışmaları da yapmaktadır. Belediyeler konuyla ilgili çalışmalar yapsa da özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu yerlerde ve değişen iklim koşullarına bağlı olarak aniden ve şiddetli bastıran yağmurlar belediye kanallarını zorlamakta ve taşkınlara sebep olmaktadır.
Bu taşkınlar genelde bizim gördüğümüz gibi yeryüzünde olan taşkınlar değildir. Bunun asıl kaynağı yerin altındaki kanalizasyon sistemidir. Yerin altındaki kanalizasyon hatlarında meydana gelen taşkınlardır. Bu taşkınlar evlerimizde, iş yerlerimizde veya yaşadığımız diğer mekanlarda bulunan banyo ve tuvalet giderlerinin bağlandığı belediye ana hattında ters istikamette yüksek basınçla evinizin ve işimizin içine atık sular girmektedir. Özellikle zemin katta yaşayanları etkileyen büyük bir sorundur. Ayrıca binaların bodrumlarının pis sular ile dolmasına sebep olmaktadır. Bu sağanak yağışlardan sonra haberlerde sıkça karşımıza çıkan büyük bir sorundur. Lağımın geri tepmesi sonucu evde bulunan bütün eşyalar kullanılamaz bir hal alır. Bu da insanlara maddi olarak bir çok zarar verir. Maddiyatın dışında insanların sağlığının ve yaşanan felaket sonucu psikolojisinin de bozulmasına sebep olabilir. Yağmurlu havalarda çok sık karşılaştığımız bu kötü ve tehlikeli durumu küçük bir çekvalf ile önleyebiliriz.
Demekki böyle felaketlere maruz kalmadan önce bu gibi bir tehlike altındaysak tedbirimizi almak zorundayız. Bu önlemin çekvalf olduğunu söylemişken çekvalfı anlatmadan geçmeyelim. Çekvalf, Kanalizasyon sistemine monte edilen tek yönlü çalışan önleyici bir mekanizmadır. Yönü genel olarak binalardan belediye kanalizasyon sisteminin ana hattına doğrudur. Banyo ve tuvalet suları, kanalizasyon hattına girmeden önce çekvalfın içinden geçerek gider. Bu şekilde çalışması normaldir. Fakat su baskınları veya su taşkınları sırasında ana kanalizasyon yönünden gelen atık suların binanın içine girmesi durumunda basınçlı su ile otomatik olarak kapının kendiliğinden kapanması ile atık suların binaların içine girmesine engel olmaktadır. Su baskınları dışında da normal şartlarda kanalizasyon kolunun yüksek olması ve kanalizasyon ile bina kanalizasyonu akış seviyesinin eşit olduğu hatlarda önlem için logarlar da kullanılmaktadır. Çekvalfın başka bir kullanım amacı ise kanalizasyondan gelen kötü kokunun binanın içine girmesini engellemektir. Binalarda karşılaşabileceğimiz kanalizasyon kaynaklı kötü kokuları engellemek için en iyi çözümdür çekvalf. Çekvalfin bir diğer kullanım amacı da lağımlarda yaşayan farelerin, hamam böceklerinin ve diğer haşerelerin evlere ve iş yerlerine girmesini engellemektir. Fare, böcek ve diğer haşerelerin ana kanalizasyon hatlarından geçerek çekvalfden geçemedikleri için binaların içine girmesi engellenir. Bu hayvanların geçmeye çalışması halinde çekvalfin kapağı kapanarak hayvanların geçmesi engellenmiş olur. Çekvalf kanalizasyon sisteminde yaşayacağımız tüm olumsuzluklara karşı bizi korumayı amaç edinmiş bir bekçi görevindedir. Uzmanlar tarafından monte ediler çekvalf, hayatımızda kanalizasyon sisteminin bize vereceği zararları ortadan kaldırmaktadır.